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Q1.  Should districts fill out their portion of the Written Affirmation Forms for each Nonpublic 
School before sending them to the nonpublic schools? Many districts are sending blank forms to 
nonpublic schools and asking the nonpublic schools to complete the forms (headings, etc.). 
 
A1. Prior to sending the Written Affirmation form to each private school, it is appropriate for districts 
to fill out portions of the form, such as the contact information at the top of page 2. However, it 
would not be appropriate for the district to pre-populate responses in Section 1 related to a private 
school’s intent to apply, nor indicate ahead of time that agreement was reached on the required 
consultation topics. Under no circumstances should private school officials sign and return a blank 
version of the Affirmation Form until after consultation has taken place.  
 
Q2. Would it be best practice for a district to send pages 2 and 3 to all nonpublic schools early in 
the process and then follow up with the required consultation for the appropriate Titles based on 
those responses? 
 
A2. No, the Written Affirmation form should be sent in its entirety to appropriate private school 
officials. Sending the entire form allows private school officials the chance to review the topics that 
will be discussed as part of timely and meaningful consultation for each ESSA program. 
 
Q3.  How do private schools prove that they have an identification process for Title 1?  What is 
acceptable? 
 
A3.  How a private school “proves” they have Title I eligible students enrolled in their school must be 
part of the consultation process. Specifically, the district and private school officials should discuss 
Title I attendance area eligibility and the criteria for determining if a student is from a low-income 
family. The four methods for determining high poverty status are: 
 

• Same data source (ex. Free/reduced price lunch Counts) 

• Surveys (Parents fill out a survey which indicates family income levels matched to federal 
poverty income levels) 

• Proportionality (The percentage of children from high poverty families, attending a private 
school will be considered equal to the percentage of children from high poverty families that 
attend a Title I public school, the private school students would have attended if they were 
not enrolled in the private school. 

• Equated measures (Using two different data sources and extrapolating the data to determine 
poverty status) 

 
Private schools should not be required to provide the names of their eligible students, only their 
addresses so that the district can verify that students identified as low-income reside in Title I 
attendance areas within the district. 
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Q4.  On the affirmation form, under Titles, II, III and IV, it lists a check box “Not applicable - My 
private school is located outside the geographic catchment area of the district.”  Can you explain 
“Geographic catchment?” 
 
A4.  Geographic catchment means the entire area that is encompassed as part of a school district’s 
attendance area. A district that has private schools located within its geographic boundaries is 
responsible for consulting with and providing services to participating private schools under Title II, 
Part A; Title III, Part A; and Title IV, Part A, even if the students served in that private school are 
residents of another district. 
 
Q5.  If we have students that attend an out-of-district private school but none of them reside in a 
Title I district, do they need to sign off on the written affirmation form? 
 
A5.  Yes. On page 2 of the Affirmation form there is a checkbox for the private school official to 
indicate that they have no eligible students at this time. In such a case, the private school official 
should mark that box, sign and date the form on page 3, and return the form to the district for 
inclusion with the district’s Consolidated Application. 
 
Q6.  Can you provide examples of services that might be shared through equitable services?  What 
might that look like?  Is the district providing funds or the actual services? 
 
A6. Some examples of Title I, Part A equitable services may be academic intervention services, (AIS), 
computer assisted instruction (CAI), counseling, parent and family engagement activities, and 
professional development which is focused on assisting teachers to work with students who are 
failing or struggling academically. The district may not provide funds directly to private schools. 
Districts may only provide Title I allowable services. 
 
Q7.  Can you walk through the process fully? For example, the private gives the public district a list 
of 10 children that are free and reduced. The district reviews the list and 5 of the children would 
have been in title I buildings. The allocation is $1,000/each.  Upon review only 3 of the children 
need remedial services.  How much $ should be listed on form?  What kind of services would you 
recommend with such little funds?  What is best practice for collaborating? 
 
A7.  The Title I, Part A allocation for services is determined solely based on the number of children 
from low-income families that live in a district Title I attendance area. Academic need does not 
impact the Title I, Part A allocation calculation. 
 
Title I services must be provided based on identified academic needs. The selection of students for 
services may not use a student’s low-income status as a selection criterion. Students who are not 
from low-income families but reside in a Title I attendance area may receive services if there is an 
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identified academic need. It is possible that the children who generated the funds for services may 
not receive services if they do not have academic need. Title I, Part A funds would still be generated 
for services by those eligible students, regardless of their own academic need. 
 
Q8.  Can non-publics decline to use the 1% Parent and Family Engagement set-aside, if it is a 
minimal amount (i.e. $10), and roll it into their Title I pot? 
 
A8.  Yes. The district, in consultation with private school officials, can decide to use those funds for 
other allowable Title I, Part A purposes. They should indicate in writing in the affirmation form that 
they will be using the 1% set-aside for other Title I, Part A allowable purposes. 
 
Q9.  For non-publics that are NOT located in district: if transferability into Title I is used for Title II 
and IV funds is the district required to provide a proportionate share of these newly transferred 
funds? Once again this is for non-publics not located in district boundaries that would not be 
eligible for a proportionate share Title II and IV funds in normal circumstances. 
 
A9.  If a district uses the transferability option to transfer all or a portion of their Title II, Part A and 
Title IV, Part A funds for Title I, Part A purposes, the funds must be shared equitably with the private 
schools, in and out-of-district, as part of the calculations for Title I, Part A equitable services. Please 
note the funds aren’t actually transferred, only the use of the funds is transferred. 
 
Q10.  What if the private school doesn't spend the funds?  After numerous contacts, a private 
school didn't spend the funding from last year as per what they stated it was needed for.  What is 
our obligation to continue with asking them to expend the money? 
 
A10.  As noted above in Question #6, the private school does not spend the funds allocated as part of 
the equitable services requirement. The district spends the funds on behalf of their students 
attending the private school. It is incumbent upon the district to ensure funds allocated for the year 
are expended in the year they are allocated. In the instance where there are funds left over at the 
end of a school year, the district must follow applicable carryover rules.  
 
Q11.  Is it correct/advisable for the district to send the form to nonpublic schools prepopulated 
with dates of when conversation occurred, that agreement was reached, and checked at the 
bottom of page 2 and 3 that “I agree”? 
 
A11.  Dates and times of meetings may be entered, but only the private school official may indicate if 
agreement was reached during the consultation process. The district should not pre-populate the 
form to indicate that private school officials agree, even if agreement was reached prior to the 
submission of the form.  
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Q12.  How is the amount of funding that the district must share with the private school 
determined? 
 
A12. The Title I, Part A allocation, including any funds subject to Transferability, must be divided by 
the total count of students enrolled in public and private schools from low-income families that 
reside in a Title I attendance area. This calculation must be made before any set-asides or 
reservations are made. This calculation is done automatically in the online application as allocation 
and student count information are entered. 
 
Q13.  What if a district agrees to contribute toward the private school teacher's salary or teaching 
materials if the private school provides AIS for that private school student? How would the private 
school be reimbursed? 
 
A13. Private schools cannot provide a Title I AIS program. The district provides the services either 
directly using employees of the district that meet appropriate certification requirements, through a 
formal agreement with another district, or through a third-party contract with an individual, 
organization, or agency with experience providing such services successfully. The cost you describe is 
not an allowable Title I, Part A cost.  
 
Q14.  If the district’s children generate $7,000 in Title I allocations for the private school, but none 
of their children need remedial services, what should the district spend the money on?  Also, if 
there are only one or two children eligible is it okay to spend the funds on remedial services for 
other districts needy children, e.g. teacher provides assistance to a group of children, some which 
aren’t from your own public district? 
 
A14.  Title I, Part A funds may be used for professional development for the private school’s 
instructional staff. The professional development must be specifically focused on how to assist 
teachers to provide effective instruction to their students that are failing or struggling academically. 
The professional development cannot be general in nature or professional development that benefits 
the entire school (unless focused on assisting the students in academic need). 
 
Title I, Part A funds may also be used for parent and family engagement activities that are focused on 
the parents of students who receive Title I, Part A services, or, activities that assist parents on ways to 
effectively work with their children, to help them succeed academically. 
 
A district is only required to utilize its allocation of Title I, Part A funds to support district resident 
students. If a district agrees to provide services to students from another LEA attending the same 
private school, the districts should enter into a formal agreement that minimally outlines the services 
to be provided, how the services will be evaluated, how billing and payment will be addressed 
throughout the project period. 


